Ajankohtaista
Favoren Vinkki – Taloushallinto on kivaa!

Lomakauden vinkit

Lomakausi on alkanut! Vuosittain yrittäjiä ja työntekijöitä askarruttavat erilaiset käsitteet kuten lomakausi, lomapalkka ja lomaraha. 

Lomakausi ajoittuu 2.5.–30.9. väliselle ajalle. Tänä aikana työntekijän tulisi pitää vuosilomakertymästä 24 päivän osuus. Tämän ylittävät päivät jäävät ns. talvilomaksi työntekijän käyttöön.

Lomapalkkaa maksetaan lähtökohtaisesti saman verran, kun työntekijä saisi palkkaa töissä ollessaankin. Lomarahaa laki ei tunne, vaan lomarahat maksetaan työehtosopimusten, työsopimusten tai yrityksen vakiintuneen käytännön mukaisesti.

Lomarahan historia juontaa juurensa 70-luvulle, Metalliliittoon ja pitkään metallityöväen lakkoon. Työntekijät lähtivät tuolloin sankoin joukoin töihin Ruotsiin ja heitä piti houkutella takaisin Suomeen. Niitä työntekijöitä, jotka palasivat takaisin töihin suomalaisiin yrityksiin palkittiin ”lomaltapaluurahalla”. Aluksi raha oli 10% yhden kuukauden ansioista. Lomarahakäytäntö levisi myös muihin liittoihin pian tämän jälkeen. Nykyisin lomaraha on puolet maksetun lomapalkan määrästä ja se maksetaan jopa ennen lomalle jäämistä. Lomarahan maksamisen ehtona on nykyisin työsuhteen voimassaolo.

Me Favorella neuvomme mielellämme asiakkaitamme myös kaikissa vuosilomaankin liittyvissä asioissa!