Ajankohtaista

Tämä sinun on hyvä tietää YEL-uudistuksesta

YEL-uudistuksen vuoksi on nyt erittäin tärkeää, että tarkistat omat henkilökohtaiset yhteystietosi YEL-vakuutusyhtiösi verkkopalvelussa esimerkiksi: elo.fi. YEL-vakuutus on aina yrittäjän henkilökohtainen vakuutus. Vaikka olisit antanut Favorelle valtuudet hoitaa asioitasi, niin viesti ei tule meille, vaan sinulle henkilökohtaisesti.

Uuden lain myötä YEL-työtuloa tullaan tarkistamaan kolmen vuoden välein vakuutusyhtiön aloitteesta. YEL-työtulon kokonaisarvion määrittelyssä tulee nykyään ottaa huomioon laajemmin sekä yrittäjän omat selvitykset että viranomaislähteistä tulevat tiedot. Lisäksi tarkistellaan myös yrityksen taloudellista tulosta ja maksukykyä. Me Favorella autamme sinua varautumaan tähän uudistukseen.

YEL-työtulosi on aina vakuutusmaksun perusta. Vuonna 2023 YEL-maksuprosentti on alle 53-vuotiailla ja yli 63-vuotiailla 24,10 prosenttia sekä 53–62-vuotiailla 25,60 prosenttia YEL-työtulostasi.

YEL-työtulorajat vuonna 2023:

 • Alaraja 8 575,45 € / vuosi
 • Mahdollisuus kuulua työttömyysturvan piiriin 14 088,00 € / vuosi
 • Yläraja 194 750,00 € / vuosi

Suomessa on noin 210 000 YEL-vakuutettua yrittäjää ja tämän vuoksi ensimmäiset tarkastukset alkavat vasta kesän kynnyksellä. Ensimmäisessä vuoden 2023 tarkistusryhmässä ovat ne yrittäjät, joiden työtulo on alle 15 000 euroa. Heitä on noin 100 000. Siirtymäaika ja ensimmäiset 3 vuoden tarkistukset koskevat vain ennen 1.1.2023 otettuja YEL-vakuutuksia. Uudet yrittäjät ovat uuden lain piirissä heti. YEL-työtulon tarkistaminen voi tarkoittaa maksun alennusta, korotusta tai sen pysymistä ennallaan.

Mitä tapahtuu, kun YEL-työtuloasi aletaan tarkistamaan?

 • Vakuutusyhtiöstä tulee ensin ilmoitus tarkistamisen aloittamisesta
 • Saat ehdotuksen uudesta YEL-työtulostasi, jossa muutos voi olla enintään 15% tai 0-4000 €/vuosi tai saat ilmoituksen, että YEL-työtulosi jatkuvat ennallaan seuraavan kolme vuotta.
 • Sinulla on kaksi viikkoa aikaa vastata ehdotukseen eläkevakuutusyhtiölle.
  a) Jos olet saadusta ehdotuksesta samaa mieltä, sinun ei tarvitse tehdä mitään.
  b) Jos olet saadusta ehdotuksesta eri mieltä, anna viivyttelemättä perusteltu vastine. Voit pyytää apua vastineen antamiseen ja perusteluihin meiltä. Tämän jälkeen vakuutusyhtiö käsittelee antamasi vastineen.
 • Muutos vahvistetaan ja ensimmäinen muutettu vakuutusmaksu tulee maksettavaksesi kahden kuukauden kuluessa.

Tämä on ensimmäinen askel yrittäjän sosiaaliturvan kokonaisvaltaisessa uudistuksessa. Seuraa meitä ja lue uutiskirjettämme, niin pysyt mukana muutoksessa!

Lisätietoa aiheesta löytyy Suomen Yrittäjien nettisivuilta alla olevasta linkistä:

Tarkkaile vakuutusyhtiöstäsi tulevaa viestintää ja ole yhteydessä meihin, jos haluat lisätietoja.

Favoren tiimi