Referenssit

Spolia Design Oy – rakentamassa ekologista ja kestävää tulevaisuutta

Kaksi vuotta sitten perustettu Spolia Design Oy on purettujen rakennusmateriaalien uudelleen käyttöön erikoistunut yritys, joka on edelläkävijä cleantech-rakennushankkeiden suunnittelussa.

Spolia Designin liikeidea on malliesimerkki kiertotalouden tuomista mahdollisuuksista toimia kestävästi ja ympäristöä säästävästi. Spolia tarjoaa purkumateriaaleja hyödyntävää rakennuskonsultointia, suunnittelua, tuotetoimitusta, asennusta sekä laadunvalvontaa pääasiassa rakennusliikkeille.

”Ideahan ei sinänsä ole uusi, sillä vanha latinan kielen sana ”spolia” tarkoittaa uudelleenkäytettävää rakennusosaa, jota jo antiikin Rooman aikaiset rakentajat ovat hyödyntäneet”, Spolia Designin toinen perustajaosakas Mikko Piitulainen kertoo pilke silmäkulmassaan.

Spolia Design tarjoaa siis ilmastokriisin myötä tilauksessa olevia ympäristöystävällisiä rakennusmenetelmiä, ja lisäksi erinomaisen vaihtoehdon rakennusmateriaalin hankintaan. Materiaalien uudelleenkäyttö tuo toimitusvarmuutta myös poikkeusolojen aiheuttamien toimituskatkosten keskellä. 

”On kestämätöntä purkaa vanhoja rakennuksia kaatopaikalle tai murskaksi tienvarsien täytteeksi. Purettavissa rakennuksissa on valtava määrä edelleen täysin käyttökelpoista rakennusmateriaalia. Uudessa käytössä ne ovat luokiteltavissa hiilijalanjäljeltään nolla-tuotteiksi. Materiaalien uudelleenkäyttö on ekologinen ja kestävä tapa rakentaa uutta”, summaa Spolia Designin toinen perustajaosakas Petri Salmi.

”Luonnonvarojen tuhlaamisen sijaan hyödynnetään olemassa olevia purkumateriaaleja; muun muassa tiiliä, betonielementtejä ja lasia. Tämä vaatii täysin uutta ajattelua suunnitteluun, sekä uudenlaisia menetelmiä rakentamiseen ja purkamiseen. Tärkeää on laadukas ja kestävä kokonaissuunnittelu. Uudet rakennukset tulee suunnitella helposti muunneltaviksi ja niin, että  niiden liitosratkaisut mahdollistavat rakennusosien purkamisen nykyistä ehjempinä jatkokäyttöä varten”, täydentää Mikko.

Ei ole epäilystäkään, etteikö kiertotaloudessa ja tämän iloisen ja innostuneen yrittäjäkaksikon ajattelussa ole tulevaisuuden suunta rakentamiselle. Tukevana kivijalkana Spolia Designin toiminnassa on molempien osakkaiden rakennusalan rautainen ammattitaito ja kokemus. Mikko on talonrakennusinsinööri ja hänellä on 26 vuoden monipuolinen kokemus rakennesuunnittelusta, suunnittelu- ja projektijohtamisesta sekä rakennuttamisesta. Petri taas on infrarakentamisen insinööri, joka on 16 vuoden aikana hankkinut laajan kokemuksen betonirakentamisesta, valvonnasta, rakennuttamisesta ja rakennusprojektien hallinnasta.

Spolia Designin matka on lähtenyt hienosti liikkeelle. Mikon ja Petrin kyvyt on huomattu muun muassa Innovestor-sijoitusyhtiössä, joka valitsi heidät mukaan PALO-ohjelmaansa. Ohjelmaan valittiin kahdeksan kiertotalouden tekniikan alan startup-yritystä jopa 100 hakijan joukosta. Innovestor PALO on ollut tervetullut tuki ja sparrausapu yrityksen alkumetreillä. Hiljattain Spolia Design voitti Pohjola Rakennuksen kanssa yhteistyössä tonttikilpailutuksen, jossa etsittiin parasta kiertotalouskonseptia Tampereen Kissanmaalle rakennettavalle asuinkerrostaloalueelle. Tuomariston vakuutti materiaalien uudelleenkäytön rohkea esittäminen ja työryhmän vahva ammattitaito. 

Favoren ja Spolia Designin hyvin sujuva yhteistyö alkoi heti yrityksen perustamisvaiheessa. Suositus tuli oman kumppaniverkoston sisältä tutulta tilintarkastajalta. ”Favore tuntui heti oikealta valinnalta ja yhteistyö on ollut helppoa ja miellyttävää. Favoren kanssa voimme aina luottaa siihen, että asiat hoituvat ja voimme itse huoletta keskittyä omaan työhömme”, toteaa Petri tyytyväisenä.

”Favoren kanssa meillä on myös mahdollisuus kasvaa yhdessä, koska Favorelta löytyy kattavasti kaikki palvelut myös liiketoiminnan laajentamiseen. Lisäksi Leila konsultoi ja tsemppaa meitä joka käänteessä”, kiittelee Mikko. 

Tästä on hyvä jatkaa yhteistä matkaa kohti rakentamisen uutta aikakautta.

Lue lisää Spolia Designista täällä: https://www.spolia.fi/